Werfdag bij Judith en Benno Rexwinkel

Geveld door ziekte kwam Benno Rexwinkel op de afgelopen jaarvergadering eind januari als gastspreker helaas niet aan zijn uiteenzetting over de restauratie van een Folkboat toe. Dat vonden wij toen heel erg jammer, maar beseften nauwelijks dat je een praktijkman natuurlijk helemaal niet in een sfeervol restaurantzaaltje voor een flap-over en een beamer neer moet zetten, maar dat die vele malen beter uit de verf komt op zijn eigen bedrijf, waar je het hout kunt ruiken, de gerestaureerde scheepshuid kunt voelen en het verbluffende vakmanschap met eigen ogen kunt aanschouwen. Daar hoef je nog nauwelijks een verhaal bij te vertellen, omdat het zichzelf vertelt.

Een modern geoutilleerd bedrijf, waarin expansie beter realiseerbaar is dan in het oude pand in Zwijndrecht en waarin de activiteiten meteen veel breder van opzet kunnen zijn. Maar zijn hart ligt merkbaar bij het aloude metier van retaurateur.

Mij bekroop zelfs even het gevoel dat er met enig gedogen werd uitgelegd dat er nou eenmaal ook kunststof-problemen moeten worden opgelost, terwijl er toch een gigaklus is geklaard met de complete vernieuwing van een polyester dek van een enorme Henri Wauqiez. De uitleg van de aanpak van dit megaproject ging met veel minder passie gepaard dan het verhaal over de vernieuwing van een reeks spanten en het vervangen van meerdere gangen van een woody F. Hoe houteriger hoe liever…!!! Het vernieuwde polyester dek op de Wauqiez werd dan ook gelukkig nog voorzien van een 12 mm massief teakdek. Woooow. Het vakmanschap spat er vanaf.

Na een frisse rondgang (windkracht 7, gevoelstemperatuur -15) door de haven en het bedrijfspand, waar diverse onderhanden restauratieprojecten, maar ook complete nieuwbouw, kon worden bevraagd, werden we door Judith opgevangen met koffie, waarna Benno in de kantine van zijn bedrijf de uiteenzetting van de restauratie van een Folkboat compleet met diapresentatie gaf. Keurig voorbereid op papier, waar gelukkig al snel van afgeweken werd omdat er meteen allerlei vragen opborrelden en Benno ook duidelijk geen prater maar een doener is. Nee, het was overduidelijk, hier zat een gezelschap van allemaal woodies met vragen over klinknagels, houtconservering en koperen schroeven. In die ambiance wordt er met enig dédin neergekeken op de poly-variant van slechts enkelen onder ons.

Een boeiend verhaal over dé- en montage van een kiel, vervanging van finaal weggeroeste kielbouten, stomen of koken van spanten, conserveren van hout met lijnolie, maar ook van epoxy en polymeren. Heel interessant en wie vragen heeft krijgt hier een antwoord uit pure praktijkervaring van iemand die echt weet waar ie het over heeft.

Aansluitend  nog een gezellige borrel, waar uiteraard nog eens – in het Walhalla van de golden oldies – uitgebreid rond gezongen werd, hoe belangrijk deelname aan de Dutch Classic Yacht Regatta wel niet is, zijn we na het dankwoord van voorzitter Bert weer op huis aan gegaan. De Nederlandse Folkboot Club kan met de kennis en betrokkenheid van ons nieuwe lid Benno Rexwinkel natuurlijk alleen maar erg blij zijn! Een betere aftrap voor het vaarseizoen kun je bijna niet hebben. Tot op het water.

Ad Bastiaans