Shipmate Classic Yacht Regatta 2009.

door Ad Bastiaans (Folkboot Hudde)

Uiteraard is onze vloot ook vertegenwoordigd in een daarvoor bij uitstek geschikt event: de Shipmate Classic Yacht Regatta die, onder auspiciën van de Dutch Classic Yacht Regatta (op haar beurt weer voortkomend uit de VKSJ: de Vereniging voor Klassieke Scherpe Jachten) tweejaarlijks verzeild wordt vanuit het fraaie vestingstadje Hellevoetsluis aan het Haringvliet.Natuurlijk mogen we hier met onze ras-wedstrijd-klassiekers niet ontbreken en zijn we welhaast tot deelname verplicht. Al helemaal als we kijken naar de uitmuntende prestaties in de laatste editie van deze race in 2007 door Folkboat Marina (van de Waterkampioen) met schipper Jeff Hollestelle die voor de DCYR-trofee als eerste eindigde en door Folkboat “Windia” met schipper Marius J. den Boon die voor de DCYR Cruiser Cup eveneens als eerste eindigde. Wow. Beide Folkboats namen voor de eerste keer deel en pikten allebei zo maar even een prijs in. Dat kan geen toeval zijn, maar gewoon een goede boot en uitstekende zeilers uiteraard. Ongetwijfeld zijn deze uitslagen van invloed geweest op de Folkboat-deelname in de 2009-editie die wederom ten behoeve van vlaggenfabrikant en hoofdsponsor Shipmate naar hen is vernoemd als SCYR ”Shipmate Classic Yacht Regatta”. In totaal 200 klassieke schepen , waaronder maar liefst 13 (zegge: dertien) Folkboats in de Classics III klasse. De voorpret is al een feest op zich. In zogenaamde aanbrengtochten komen alle deelnemers, ook van overzee, in Dordrecht en Willemstad samen, waarna eerst in een funrace vanuit Willemstad naar Hellevoetsluis wordt gezeild. Onze boot , (25e plaats = 2e F-boat), wordt daarbij verpletterend verslagen door Snipa II van Bert v. d. Hoeff (3e plaats = 1e F-boat). Op de 3e, 4e en 5e plaats respectievelijk Njordt (40e Vedder), Undine (47e Spanjaard) en Argo Navis (71e Kat).

Omdat het invaartkanaaltje in Hellevoetsluis tot de brug gereserveerd is voor de woodies, hebben we de eerste nacht een kanaaltje verderop ligplaats genomen in de poly-classics-hoek, tussen de zusjes met hun IF’s en de Marieholms. Ook leuk natuurlijk, maar toch, ..het zijn (net als wij trouwens) toch net niet de echte hè..! Er hangt een uitmuntende regattasfeer in het stadje, waar de shipshop uitstekende zaken doet met de laatste hebbedingen en waar de catering door Carpe Diem heerlijke luchten tegen de wind in probeert te blazen. De ochtenden beginnen steevast met koffie uit de speciaal uitgegeven wedstrijdmokken, waarna de briefing en baanuitleg. Tamelijk kort, want vaak ben ik nog op de heenweg als de meesten alweer op de terugweg zijn. De wedstrijden verlopen, voor zover ik heb kunnen nagaan zonder noemenswaardige incidenten, behalve op vrijdag. Hoewel de wind ‘s ochtends al lekker doorstond, was er ’s middags te veel van het goeie. Terwijl wij nog volop doende waren om het zeil voor de middagrace te zetten, kwam de eerste gebroken mast al retour. Even later kregen we door dat de race was afgelast. Een wijze beslissing. De sfeer in de haven, waar onze vloot inmiddels aan stuurboordwal net voor de brug een vaste stek bezet, is helemaal top. Jurriaan beschikt over een diepvries van formaat, waar oneindig veel bier uit lijkt te komen. Marius schenkt uitsluitend topklasse wijn uit eigen wijngaard en Ab zorgt dat alles naadloos aan elkaar gesproken wordt. Het waterpeil stijgt bij elke nieuwe gast in mijn zelflenzende kuip, maar dat houdt voeten en hoofden tenminste nog enigszins koel. De gescheurde fok van Bert wordt met tape gerepareerd en de verhalen worden almaar grootser. De Spiegeltent, waar results and daily prices worden bekendgemaakt is elke avond het bruisend hart van de scene. Het gaat er soms lichtelijk chaotisch aan toe, maar dat hoort er bij. Na de wedstrijden op zaterdag is er het lustrumdiner aan een hele lange gezellige buitentafel. Daar verschijnt ook Ruud, die vanwege zijn drukke nieuwe baan niet mee heeft kunnen doen, maar die wel helemaal aan het evenement verslingerd is.
Ik heb het hartstikke leuk gevonden en het bood mij als minder ervaren wedstrijdzeiler onder de bezielende leiding van Hylke een goeie gelegenheid om eens als stuurman mee te doen. Bovendien konden wij wel wat comakership gebruiken ter voorbereiding op de International Regatta for Folkboats on San Francisco Bay.
See you in Hellevoetsluis in 2011!