Seizoensafsluitingstocht 2021!

Verslag seizoenafsluiting 2021, 16 september 2021 

Door André Vaders 

Eindelijk was het zover een echte activiteit met echte Folkboten. De seizoensafsluitingstocht op de Kaag op zaterdag 16 september. Zes boten hadden zich aangemeld. 

De dag begon erg vroeg voor enkele leden die vanuit de Braassem naar de Kaag wilden.  Om 07.00 uur begonnen ze fris en fruitig aan de tocht. Sommigen hadden de koffie vergeten, een ander had een thermoskan vol daar mee, dus dat was gauw gedeeld.  

Met een opkomende zon over de lege Braassem varen is toch altijd bijzonder. Ook onderweg was het rustig en stil, maar wel met weinig wind. De route liep langs Huigsloot, de Ade, de Kleipoel, Diepenhoek, Sever en Kever naar Spijkerboor en Zweiland om daarna aan te landen bij de Kaag Sociëteit.  Het weer werd steeds mooier en de Folkboten kwamen de een naar de ander binnen. Er was zelfs iemand die zijn boot gepavoiseerd had, hulde!

De ontvangst was vriendelijk en in koffie werd goed voorzien. Daar werd ook aangekondigd dat er puzzeltocht georganiseerd werd met vragen. Een weekend daarvoor had ik een uitgebreide tocht gemaakt waar we vragen over landschapskenmerken verzamelden, die je eigenlijk alleen kunt beantwoorden als je er langs vaart. Bij de meeste vragen ging dat goed. Alleen de vraag over het symbool van de molen ging verkeerd omdat de molenkap anders op de wind stond en niet te zien was. Ach ja, dat kan gebeuren.

De vloot toog onderweg met fantastisch drijf- zeilweer, niet te inspannend en heerlijk relaxed.   

We eindigden op Kaageiland bij van Lent, waar we gebruik konden maken van de aanlegsteigers, weer goed geregeld! 

De lunch werd genoten in een parkje vlakbij. Aangebracht door de familie Nieuwenhuizen, met alles erop en eraan. Zelfs was er nog zelfgebakken boterkoek, verpakt in een mooie verpakking. Wat een inspanning. Iedereen heeft netjes zijn lunch betaald, dus de NFC is hier niet armer van geworden.

Een tijdje later maakten we kennis met een drone-piloot Erik Takken die een stabiele camera drone met zich meenam. Het plan was snel gemaakt, we voeren naar de Eijmerspoel en gingen daar opnamen maken van admiraalzeilen. Met zijn zessen op één lijn, dat is toch een hele uitdaging,. Onder aanvoering van de voorzitter werd er heen gevaren, en bij iedere overstag manoeuvre werd de lijn beter. Totdat we de perfecte lijn hadden bereikt, het  resultaat is goed te vinden op YouTube. 

Veel tijd om de vragen af te maken was er niet meer, dus de antwoordlijst was niet compleet op het eind. Maar dat kon de pret niet drukken. Er werd teruggevaren naar de Kaag Sociëteit waar een versnapering op kosten van de NFC werd genoten.  

Ook vond daar de prijsuitreiking van de puzzeltocht plaats. De winnaars waren Gerdi Hartgerink en Jaap Bernard. Niet alleen vanwege hun aantal goede antwoorden maar ook vanwege de originaliteit in de beantwoording van de vragen. De voorzitter had een prachtige (wissel-)trofee gemaakt van een Folkboot top van de mast, een kunstwerkje voor iedere huiskamer. 

Na afloop ging iedereen weer naar huis. We konden terugkijken op fantastisch weer, een geslaagde dag en een leuke kennismaking met vele mensen met een passie voor de Folkboot.

Voor twee boten is het nog een lange avond geworden door de storing van de Meerbrug. Om 21.30 deed die het nog niet, we zijn toen maar terug gevaren. Uiteindelijk is het twee dagen later weer goed gekomen.